23 Ogos 2010

Murtabak Kau Sepi Tatkala Ramadhan Kembali

“Hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri,alangkah baik nye di negeri sendiri..” ungkapan ni rase nye yg terunggul tuk menggambarkan keadaan dan situasi mahupun perasaan yg di alami oleh diri aku di kuching dan yg pasti lebih parok,sedare yien yg tersangkut di ceruk Bintulu.Senang memonteng pose ,hotel clear rm20,air setan separuh harge,kelabbing xyoh cover charge dan rumoh urut yg besepoh mungkin di anggap metafora kpd ‘hujan emas’..tp hanya jika itu yg di cari..Namun bg aku dan yien,walaupun dunia kami terbatas dek jarak 10 jam pejalanan darat,hanya satu yg kami cari di bulan Ramadhan ini "MURTABOK SEDAK".
Sejenis makanan yg sgt sinonim ngan masyarakat Malaysia,lebih2 lg di time2 bulan pose ni rupe2 nye amat payoh di cari di kepulauan borneo.Bukan tidak wujud,tp kewujudan nye sekadar melukut di tepi gampang.Kegembiraan menyambut Ramadhan di ragut rakus tatkala melihat hanya 5 gerai yg menghiasi bazaar Ramadhan di daerah Kota Samarahan (sebuah Bandar ala2 Taman Tas yg jarak nya hanya 10 km dr Bandar Kuching).Hanya .. dan aku kesal…Fesbuk mnjadi rhodong terbaik di kala malam..tibe2 Yien pula muncul ngan ceritera lg menyayat hati..ceritera sakit hati dan ceritera hangen satu badan beliau..”koi rase nak lembang je gerai metabok tu,doh la mahal,tok sedak plop tu!!” mesej yien yg berbaur keganasan melampau muncul di skrin laptop aku..mmbikk,same la keadaan nye ngan aku di Kuching ni.Tapi mybe yien lg bengang..sehingga terlintas nawaitu di hati beliau smpai nok lempor tin sardin ala2 cat meroh gaya Along terhadap gerai metabok tersebut..dasat..xpela yien..pah ni mu blk kontan mu lahap la smpai muntoh rewoh..jgn lupe tapau satu kontena pos ke aku..mengharap ni..Beberape ari lepas aku beli gop seketul metabok..selok nok lepas gian..bior mahal pong..sggup..tp ending die bejehek xdop org mkn..aku sndiri pun xlalu mkn..natang sungguh tidak sedap wahai murtabak itu..
Jadi pade sesape hok setar bt metabok tu,mari la cni bukok satu gerai..kompem kaye mu..kastemer jg risau..satu kem aku bawok g bli metabok mu..mahal ke muroh xdok hal boh,jnji sedak..sebab kami masih mencari "MURTABOK SEDAKKK!!"


(coretan saudara Syed Amirul)

3 ulasan:

encik tepi berkata...

oh metabok..

ZieMa berkata...

sian ke mu.. hehehheeh

ms.Teddy berkata...

diorg buat murtabak ltk cornbeef ea??seriously..cornbeef tu bau cm makanan kucing..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...