17 Ogos 2010

Kami Prajurit bukan PeraJurit... MAKLOM!!

1986 - Tahun rata-rata kelahiran kami ahli sidang..
1993- Tahun memasuki sekolah rendah... dikenali zaman kegemilangan rock lentok yang boleh membuai mimpi dan merupakan zaman kejatuhan rock malaysia.. lagu macam fakkerr kebanyakan dicipta.... zaman ni gi sekolah bekal 50sen.. dapat beli nasi lemak + air dan keropok... bleh la janji kenyang....
1998 - Ujian Penilaian Sekolah Rendah... mengukur tahap kebijaksanaan anak-anak kampung serta ahli majlis.. kemana hala tuju.. masih dikampung? ... sekolah asrama? sekolah jauh skit dari kampung dengan tambang bas 20sen?? ok takpe... itu semua bergantung atas individu... janji mak bapak soh pegi sekoloh... aokme pegi la yek.. ade ilmu sikit.. kale tak.. bengap!!!!
1999 - Zaman akhir baligh dah.. rate-rate remaje lelaki dah bersunat.. yang pempuan sudah pandai bawak pampers ke sekolah... mase ni dah rase pelik... sebab gi sekoloh menulis pakai pen.. sebelum ni sekoloh rendah nulis pakai pensel.. tak raged.. kene sentiase asah pensel... sebab mase dulu pensel picit masih mahal.. kami anak-anak orang kebanyakan dan ramai adik beradik... takpe janji ilmu penuh didada... pegang dada tanye selera...
2001 - Alaf baru... era kemodenisasi telah bermula.... zaman bakal datangnya muzik indie ke tanah malaya... zaman ni dah tak buat seluar ala-ala elvis presley doh.. zaman ni pakai seluar kecik dibahagian pergelangan kaki.. nampak rock + hardcore + metal + kepala hotak ko.....  Peperiksaan Menengah Rendah salah satu peperiksaan yang wajib diduduki oleh Anak Malaysia.... " Sains atau Sastera " pilihan seterusnya.... ini juge merupakan zaman dimana ahli-ahli majlis mula berpisah dengan rakus ( Perpindahan Sekolah ).
2003 - Masa ni pelbagai pengaruh muzik dah mule berkembang dan scene underground dah mule menular kedalam jiwa anak-anak remaja disekolah... berkasut jack purcell atau converse selari dengan cara berpakaian mat-mat underground barat... tapi  tak sedar... duit rm 3 inggit hasil titik peluh mak ayah soh kesekolah digunakan untuk membeli zine atau kaset2 demo.. konon aku lah RAWK!!!... hari minggu lepak bando.. duit lepas tambang bas... takpe janji aku underground.. ptuiihh!!!.. takpe.. zaman remaje.. pikir singkat... janji hensem.... Sijil Pelajaran Malaysia.... tahun ini juge kami semua berperiksa... untuk mase depan yang mungkin gemilang.... selari lagu jacklyn victor... kini cemerlang....
 2010 - Sudah tiba.... kami semua di alam pekerjaan.. Alhamdulillah... ramai dah ahli sidang dah abes belaja... come on bak kate mat salleh... zaman ni lepak umah bukak laptop.. laman sosial ade.. facebook? twitter? blog? semua bleh berhubung.... walaupun jauh dimata dihati kamilah JKK ahli tetap majlis dikampung.. hahahahaha...... kata pembuka untuk blog kami.. Sidang prajurit bukan perajurit.... kami masih lagi PRA.. seperti kanak-kanak PRA sekolah.... janji hubungan persahabatan kekal erat.... Amin..

3 ulasan:

Stryker_x86 berkata...

caya lah...
sape wat blog nh??

mr cekodok berkata...

kool abes!

encik tepi berkata...

mantap..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...